Benut energie-, milieu- en investeringsaftrek

Naast kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan je ook recht hebben op energie-investeringsaftrek (EIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA) als je investeert in bepaalde energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De EIA bedraagt 45,5% van de investering. De MIA bedraagt afhankelijk van het bedrijfsmiddel 13,5%, 27% of 36%. Alleen investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen komen voor de EIA of MIA in aanmerking. Kleine investeringen tot een bedrag van € 2.500 komen niet voor EIA of MIA in aanmerking. Je hebt recht op EIA of MIA als de investeringen binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting digitaal via het e-loket op mijn.rvo.nl zijn gemeld. Aan de hand van de energielijst of de milieulijst (te raadplegen op de site www.rvo.nl) kan bepaald worden of een bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor EIA of MIA.

De MIA wordt per 1 januari 2022 verhoogd naar 27%, 36% of 45%. Je zou ervoor kunnen kiezen om MIA-investeringen uit te stellen naar 2022.

Voor de KIA moet je minimaal € 2.400 aan investeringen doen. Investeer je meer dan € 328.721, dan heb je geen recht op KIA. Investeringen tot € 450 tellen niet mee. De KIA geldt zowel voor nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen. Voor sommige bedrijfsmiddelen kan je geen KIA krijgen, zoals grond, woningen en personenauto’s.

Ben je vergeten om de KIA in de aangifte toe te passen dan kan je binnen 5 jaar een verzoek indienen om dat alsnog te doen.

Nieuwste blogs

Volg ORG

KVK: 89004574

0