Wanneer kan ik mijn eenmanszaak overzetten naar een B.V.?

Dit zijn vragen die ORG Accountants B.V. vaak krijgt te horen van ondernemers met een eenmanszaak.

Het antwoord van ons kantoor is dat het afhankelijk is van de persoonlijke financiële situatie en die van de onderneming. Een dooddoener, maar dat is het ook. De vraag is eigenlijk eerst waarom wil je de overstap maken? Als je dat helder hebt dan kunnen we inzoomen op de fiscale voor- en eventuele nadelen op basis van de cijfers en omstandigheden.

Waarom wil je overstappen naar een BV?

Belangrijke argumenten kunnen zijn risico spreiding, verminderen persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale voordelen, makkelijk verkopen van de onderneming, status.

Veel ondernemers geven als reden voor de overstap dat zij denken dat het fiscaal voordelig is. Het kan zeker fiscaal voordelig zijn als de onderneming groeit en hoge winsten maakt om voor een B.V. als rechtsvorm te kiezen.

Wat is het advies van ORG Accountants B.V.?

ORG Accountants B.V. vindt het afdekken van risico’s belangrijker dan een fiscaal voordeel. Als je als zelfstandig ondernemer geen personeel in dienst hebt en ook geen risicovolle contracten afsluit en dus weinig risico loopt dan is het argument van fiscaal voordeel wel voor de hand liggend.

Ons advies aan ondernemers is om eerst in kaart te brengen welke risico’s er zijn. Loop je risico’s in de onderneming die niet afgedekt zijn en heb je bijvoorbeeld een eigen woning? Dan zouden wij adviseren om de B.V. in te gaan. Loop je geen risico? Dan is het handig om naar de financiële resultaten van de onderneming te kijken. Wij kunnen dan een berekening maken om te kijken waar het omslagpunt ligt. Is het écht fiscaal voordelig in jouw situatie om de overstap te maken, want de B.V. is een eigen rechtspersoon met specifieke regelgeving waar je aan moet voldoen?

Ben je aan het twijfelen over het overstappen naar een B.V.? Wanneer is het handig, wat moet je doen, wat zijn de gevolgen, etc.? Of heb je een ondernemersgroep en wil je een workshop over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar r.sival@orgaccountants.nl voor het maken van een afspraak of bel naar 0614261848.