Weet je zeker dat klanten jouw facturen niet meer zullen betalen? Dan kan je de btw die je op die facturen in rekening hebt gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst terugvragen. Dit kan je in ieder geval doen op het moment dat de factuur een jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum nog niet is betaald. 

Mocht je geen betalingstermijn zijn overeengekomen dan is het geen ramp. Dan geldt namelijk een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur door jouw klant. Je kan de btw die je niet ontvangt in jouw normale aangifte omzetbelasting terugvragen. Vraag de btw op tijd terug. Dat moet uiterlijk in de aangifte over het tijdvak waarin de hiervóór beschreven één-jaarstermijn verloopt. Ben je te laat? Dan heb je geen recht meer op teruggave. Zorg voor een goede ouderdomsanalyse van de vorderingen.